Letterlijk betekent het woord “probiotisch” eenvoudig “voor het leven”; in dit geval de bacteriën die in onze darmen leven. Onze ingewanden herbergen ongeveer 500 soorten, waarvan sommige goed zijn andere slecht. De slechte, zoals Escheria coli, Salmonella en Clostridium, worden in balans gehouden door de “goede”bacteriën.

De aan- of afwezigheid van darmbacteriën bij de geboorte kan op latere leeftijd een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Het immuunsysteem van een pasgeboren baby functioneert nog niet volledig. Voor de ontwikkeling daarvan is het goed dat de baby wordt blootgesteld aan bacteriën, in het begin vrijwel alleen via de moeder. Daarvoor zijn twee dingen noodzakelijk: een natuurlijke geboorte en borstvoeding. Door passage door het geboortekanaal wordt de baby blootgesteld aan de eigen bacteriën van de moeder. Sommige daarvan kunnen schadelijk zijn, maar volgens de nieuwste inzichten is dat ook nodig voor het immuunsysteem. Vervolgens komen er via de borstvoeding gezonde lactobacillen in de darmen van de baby die de ziekte veroorzakende soorten vervangen. Op deze manier wordt een stevige basis gelegd voor het immuunsysteem, waarschijnlijk voor het leven, dat zich van daaruit verder ontwikkelt. Baby’s die door middel van een keizersnede worden geboren of die geen borstvoeding krijgen, hebben een andere bevolking aan bacteriën, waardoor hun immuunsysteem minder goed kan werken. Zo blijkt dat kinderen die door een keizersnede geboren zijn, vaker astma en voedselallergie hebben, ook nog op volwassen leeftijd, dan kinderen die een natuurlijke geboorte hebben gehad.

Bij een volwassene is de oppervlakte van het darmepitheel ongeveer zo groot als een tennisveld. Dat grote oppervlak wordt veroorzaakt door de talloze darmplooien en ontelbare microvilli (darmvlokken) die als kleine worteltjes in de voedselbrij reiken op zoek naar nutriënten. Vergelijk het met wortels in de grond op zoek naar voeding.
In het darmkanaal leven ongeveer 100.000 miljard bacteriën, verdeeld over zo’n 800 verschillende soorten. Dat is ongeveer 10 keer zoveel als het totale aantal cellen van het menselijk lichaam. De gezondheid van de darmen is het resultaat van een samenspel tussen miljarden gunstige (probiotische) en ongunstige (ziekmakende) bacteriën. De algehele gezondheid van de mens wordt grotendeels bepaald door de mate van evenwicht in de darmflora. Een gezonde darmflora is daarom absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid.